Зелени шпагети со блитва и лук

Зелени шпагети со блитва и лук

Барате лесен начин за вашите малечки да јадат блитва, спанаќ или ќељ? Ова е совршениот рецепт. Толку е вкусен и толку хранлив што ќе го подготвувате повторно и повторно.

ЗА РЕЦЕПТОТ

Порции: 2 порции

Време за подготовка: 2 минути

Време за готвење: 10 минути

СОСТОЈКИ

  • одприлика 2l. вода
  • 150g. шпагети,
  • 8 листови блитва
  • 2 чешниња лук
  • ~ 30g. рендан пармезан
  • ~30g. фета (опција)
  • 1 лажичка маслиново масло
  • 1 лажица лимонов сок
  • 1 лажица сол

НАСОКИ ЗА ПОДГОТОВКА

  • За да го подготвите овој рецепт почнете со зовривање на водата и посолување.
  • Штом зоврие водата, потопете ги во неа шпагетите.
  • Гответе околу 3 минути, па додадете го лукот (само лупен, цели чешниња нема потреба да се сецка) во водата и варете уште 2 минути.
  • Додадете ги и листовите блитва, варете уште 3 минути, потоа листовите заедно со лукот извадете ги од водата.
  • Лукот и блитвата изблендирајте ги со маслото, лимоновиот сок и пармезанот.
  • Исцедете ги сварените шпагети и измешајте со подготвениот сос од лук и блитва.
  • Сервирајте додека е топло со малку трошки фета сирење. Уживајте!

За повеќе детали како да го подготвите овој рецепт, погледнете го видеото подолу. 

Напишете коментар

Close Menu