Зебра торта

Зебра торта

Оваа е една од моите омилени торти од две причини: подготовката наликува на детска игра, а на крај добиваш нешто и убаво и вкусно. Зебра тортата е мека, не премногу влажна, ниту пак сува, не премногу блага, токму онаква каква ја посакувате после долг работен ден.

ЗА РЕЦЕПТОТ

Порции: 12 големи парчиња

Време за подготовка: 15 минути

Време за печење: 30 минути

СОСТОЈКИ

  • 300g. брашно (сенаменско)
  • 2 лажички пециво (ако користите наменско брашно за колачи, тогаш не мора пециво)
  • 250ml. сончогледово масло
  • 250g. шеќер 
  • 100ml. млеко
  • 4 свежи јајца на собна температура
  • 1 лажица ванила
  • 30g. какао

НАСОКИ ЗА ПОДГОТОВКА

  • Загрејте ја рерната на 180C/360F. 
  • Започнете со мешање на шеќерот, јајцата, маслото и млекото. 
  • Штом овие четири состојки добро се соединат поделете ја мешавината во два сада. Внимавајте и двата сада да имаат приближно иста количина.
  • Во едниот сад додадете ванила, една лажичка пециво и 170g. брашно. Измешајте ги состојките добро, ова е вашата ванила смеса.
  • Во другиот сад додадете го какаото, лажичка пециво и 130g. брашно. Повторно добро измешајте, ова ќе биде вашата какао смеса. 
  • Намрсете тепсија 24см., покријте со хартија за печење и намрсете ја хартијата.
  • Почнете со истурање една лажица од ванила смесата во центарот на тепсијата, потоа во средината на ванила смесата истурете лажица какао смеса и се така наизменично. Како што додавата по една лажица, смесата се разлева, и додека ги употребите и двата дека, смесата веќе ќе достигне до работ на тепсијата. 
  • Печете околу 30 минути, повеќе или помалку зависи од вашата рерна, проверете со дрвена чепкалка, ако излезе чиста значи тортата е печена. 
  • Оставете да се излади а потоа послужете. Уживајте!

За повеќе детали како да го подготвите овој рецепт, погледнете го видеото подолу.

Напишете коментар

Close Menu