Торта од целувки со малини и бело чоколадо

Торта од целувки со малини и бело чоколадо

Оваа торта од целувки со крем од малини и бело чоколадо е еден од десертите кои едноставно знаете дека се вкусни! Богат крем од малини во комбинација со крцкави целувки и бело чоколадо, вистинска радост! За да ја подготвите ви треба време, но знаете дека ќе вреди!

ЗА РЕЦЕПТОТ

Порции: 12 големи порции

Време на подготовка: 35 минути

Време за печење: 1 час и 30 минути

СОСТОЈКИ

за целуфките:

  • 5 белки (~100g.)
  • 100 g. шеќер

за кремот од малини:

  • 300 g. свежи или смрзнати малини
  • 100 g. путер
  • 170 g. шеќер
  • 5 жолчки
  • 2 лажички лимонов сок

за ганаш од бело чоколадо

  • 120 g. бело чоколадо
  • 100 g. крем

НАСОКИ ЗА ПОДГОТОВКА

  • За да ги подготвите селуфките започнете со матење на белките во чист сад за матење.
  •  Штом запенат, почнете да го додавате шеќерот малку по малку. Матете со електричен миксер со најголема брзина се додека не добиете цврсти врвови и шеќерот не е целосно стопен во белките, околу 7 минути.
  • Со лажица префрлете ја смесата на плеќ за печење формирајќи неколку диска кои ќе ни служат како слоеви за тортата.
  • Печете ги целуфките околу час и половина на 120С или додека не можете да ги оделите од хартијата.
  • За подготовка на кремот од малини, почнете со топење на путерот во мало тенџерче на тивок оган.
  • Додадете ги малините, шеќерот и јајцата.
  • Мешајте често, дробејќи ги малините се додека кремот не згусни, околу 10 минути.
  • Тргнете го кремот од оган и процедете низ цедалка за да биде хомоген и мазен. Додадете го лимоновиот сок. Ако го чувате во фрижидер, кремот ќе ви трае неколку недели.
  • За подготовка на ганашот, стопете го белото чоколадо со кремот во сад над пареа. Внимавајте топењето да биде на тивок оган. Штом забележите дека кремот се згреал и чоколадото почнало да се топи, тргнете го садот од оган и мешајте додека целосно чоколадото не се стопи. 
  • Оставете ганашот да се излади.
  • Штом ги имате сите три елементи спремни, време е за забава! Врз најголемиот слој од целуфки, ставете чоколадо и крем од малини, па потоа продолжете со другите слоеви… креирајте нешто убаво, уникатно и по ваш вкус!

За повеќе детали како да го подготвите овој рецепт, погледнете го видеото подолу.

Напишете коментар

Close Menu