Тарт со маскарпоне и лимон

Тарт со маскарпоне и лимон

Летото е одлично за кремави, лесни за подготовка, рецепти кои не се печат, а овој тарт со маскарпоне и лимон е совршен избор за десерт со вкус на лето. Во суштина е прелесен рецепт кој не може да се згреши, со превкусна комбинација на состојки.

ЗА РЕЦЕПТОТ

Порции: 9

Време за подготовка: 10 минути

Време за ладење: еден час

СОСТОЈКИ

за кората:

  • 200g. бисквити
  • 100g. несолен путер (стопен)

за кремот од маскарпоне:

  • 200ml. шлаг
  • 250g. сирење маскарпоне

за кремот од лимон:

  • 3 жолчки
  • 1 цело јајце
  • 120ml./1/2 шоња лимонов сок (тазе исцеден)
  • 25g./1/4 шоља шеќер

НАСОКИ ЗА ПОДГОТОВКА

  • За да го подготвите тартот, почнете со кршење на бисквитите додека не добиете ситни трошки. Колку поситни, подобро.  
  • Додајте го стопениот путер и притиснете ја смесата во сад за печење тарт. 
  • Чувајте го во фрижидер околу еден час да се излади и здрви, во тоа време подгответе го кремот од лимон и кремот од маскарпоне.
  • За да го подготвите кремот од лимон, измешајте ги сите состојки во огноотпорен сад поставен врз тенџере во кое врие вода, но внимавајте огнот да не е пресилен. Мешајте со маталка се додека не се спојат убаво и кремот не се згусти и стане сјаен, густ и кремав.
  • Поминете го кремот низ сито, покријте со пластична фолија и ставете го во фрижидер да отстои се додека не ви е потребен за користење. Многу е важно пластичната фолија да ја допира површината на кремот, во спротивно ќе се создаде кора.
  • За маскарпоне кремот, најпрво изматете го шлаг кремот, потоа додадете го маскарпонето и матете ги заедно уште минута две.
  • Штом се соединат двете состојки, изладете го кратко, и ќе бидете подготвени за комбинирање на трите елементи.
  • Наполнете ја оладената кора од бисквити, со маскарпоне крем и украсете со кремот од лимон.
  • Доколку сакате кремав десерт послужете веднаш, но може и да го изладите за да добите конзистенција како на сладолед. Уживајте!

За повеќе детали како да го подготвите овој рецепт, погледнете го видеото подолу. 

Напишете коментар

Close Menu