Роденденска торта

Роденденска торта

Оваа вкусна торта со овошје и крем е мојот избор за славење на убави денови со семејството и пријателите. Нема ништо префинето, комплицирано, фенси во оваа торта, само свеж и лесен крем и мек ванила паднишпан. Подготовката е многу лесна, а потребни ви се состојки кои најверојатно веќе ги имате!

ЗА РЕЦЕПТОТ

Порции: 12 големи порции

Време на подготовка: 10 минути

Време за печење: час и 25 минути

СОСТОЈКИ

за паднишпанот:

  • 1 шоља/120 g. брашно за колачи
  • 6 јајца, одделени белки од жолчки
  • 4 лажици./60 g. шеќер
  • 1/4 шоља/60 ml. млеко
  • 1/4 шоља/60 ml. растително масло
  • 2 лажичка ванила
  • малку сол

за филот и декорацијата:

  • 4 лажици чоколаден крем
  • 200 ml. шлаг
  • 300g. свежо овошје (јас користев малини и ананас)
  • 100g. лешници

НАСОКИ ЗА ПОДГОТОВКА

  • Загрејте ја рерната на 160C.
  • За да го подготвите мекиот паднишпан најпрво одделете ги во различни садови белките и жолчките.
  • Во садот со жолчките додадете ги сите состојки освен брашното.
  • Мешајте додека се добро не се соедини. Потоа додавајте го брашното малку по малку, со просејување низ сито и со превиткување со шпатула.
  • Белките во другиот сад, добро изматете ги додека не добиете цврсти врвови.
  • Додајте ги белките во смесата со жолчки, внимателно превиткувајќи ги малку по малку. Финалната смеса треба да е бледо жолта, мазна и воздушеста.
  • Префрлете ја смесата во тепсија за печење со дно што се отстранува, претходно намрсена и обложена со хартија за печење.
  • Дното на тепсијата прекријте го со алуминиумска фолија и ставете ја тепсијата во поголема тепсија/длабок плех. 
  • Истурете врела вода во големата тепсија/плех, внимавајте нивото на водата да допира барем до половината на тепсијата со паднишпанот.
  • Печете околу час и 20 минути. Никако не ја отворајте вратата од рерната додека се пече.
  • Штом се испече оставете паднишпанот да се олади во тепсијата, а потоа пресечете го на половина.
  • Врз едната половина намачкајте чоколаден крем или ганаш и една третина од шлагот.
  • Додадете свежо овошје (некои цели, некои исецкани, некои згмечени) и попрскајте со лешници.
  • Покријте со вториот дел од паднишпанот. Прекријте со шлаг насекаде  и декорирајте со преостанатото овошје и лешници. Уживајте!

За повеќе детали како да го подготвите овој рецепт, погледнете го видеото подолу.

Напишете коментар

Close Menu