Ризото со печурки

Ризото со печурки

Ризото со печурки, со причина е популарно јадење насекаде низ светот. Кремаво и вкусно, ризото со печурки од одличен избор за оброк во било кој период од годината. Ова е еден од моите омилени рецепти.

ЗА РЕЦЕПТОТ

Порции: 2 порции

Време за подготовка: 10 минути

Време за готвење: 20 минути

СОСТОЈКИ

  • 1 бел кромид (ситно сецкан) 
  • 1 морков (изрендан) 
  • 1/2 шоља ориз за ризото
  • 1/2 шоља печурки
  • 1/2 l. супа
  • 1 лажичка сув босилек
  • сол и бибер по вкус
  • 1/4 шоља пармезан
  • парче путер

НАСОКИ ЗА ПОДГОТОВКА

  • Започнете со пропржување на кромидот и морковот на мало парче растопен путер.
  • Штом омекнат, додадете го прво оризот, кратко потоа и печурките и зачинете. 
  • Доколку користите сув вргањ, истиот треба претходно да го потопите во топла вода барем пет минути пред да ги додадете во ризотото.
  • Штом состојките добро ќе се измешаат, почнете да додавате по една црпалка лажица супа. По секоја додадена лажица супа, мешајте и чекајте додека течноста целосно не се впие во оризот пред да додадете друга лажица супа.
  • Многу е важно супата да биде многу жешка за да не се прекинува процесот на готвење. Повторувајте ја оваа постапка се додека оризот не биде целосно сварен. 
  • Доколку користите сув вргањ како мене, искористете ја и водата во која се рехидрираа печурките, таа е полна со вкус на вргањ, би било штета да ја фрлите. 
  • Неколку минути пред крајот на готвењето додадете го пармезанот. Мене ми беа потребни околу 20 минути готвење на тивок оган за да ја добијам посакуваната густина и кремавост на јадењето. 
  • Послужете го топло и уживајте!

За повеќе детали како да го подготвите овој рецепт, погледнете го видеото подолу. 

Напишете коментар

Close Menu