Превртена торта со круши

Превртена торта со круши

Оваа торта е дефиниција за мека и сочна, не премногу блага, но вкусна торта. Потребни се само неколку состојки за да ја подготвите! Најдобар момент е кога ќе го заприте здивот за да ја превртите тавата и да откриете колку убава торта тукушто сте испекле!

ЗА РЕЦЕПТОТ

Порции: 10 порции

Време за подготовка: 20 минути

Време за печење: 45 минути

СОСТОЈКИ

За тортата:

  • 180 g./1 1/2 шоља брашно
  • 200 g./1 шоља шеќер
  • 2 јајца
  • 120 ml./1/2 шоља млеко
  • 110g. путер (~8 лажици)
  • 2 лажички пециво (1 кесичка)
  • малку сол

За горниот дел од тортата:

  • 50g. путер (~4 лажици)
  • 100 g./1/2 шоља кафеав шеќер
  • 2-3 круши (било која сорта)

НАСОКИ ЗА ПОДГОТОВКА

  • Најпрво загрејте ја рерната на 180 C. 
  • За да ја подготвите смесата за тортата, пресеете го брашното, пецивото и солта и тргнете ги настрана.
  • Но чист сад изматете ги белките и тргнете на страна.
  • Во друг сад изматете ги путерот и шеќерот се додека не добиете блед пенаст крем, потоа додавајте ги шолчките, една по една. 
  • Штом жолчките се добро соединети со путерот и шеќерот, почнете да ги додавате малку по малку наизменично млекото и брашното. Матете непрекинато. 
  • Додадете ги во изматената смеса претходно подготвените белки, внимателно превиткувајќи ја смесата со шпатула.
  • Во тава стопете го путерот и додадете го кафеавиот шеќер да се карамелизира.
  • Штом се соединат путерот и шеќерот, почнете врз нив да редите тенки парчиња круша, во круг се додека не ја покриете целата површина. 
  • Префрлете ја изматената смеса во тавата врз крушите, внимателно да не ги размрдате.
  • Печете 45 минути, а потоа уште додека топла, превртете ја тавата врз чинија за сервирање.  

За повеќе детали како да го подготвите овој рецепт, проверете го видеото подолу. 

Напишете коментар

Close Menu