Лисната пита со јаболка и суво грозје

Лисната пита со јаболка и суво грозје

Убава и вкусна се двата збора кои најдобро ја опишуваат оваа плетена лисната пита со јаболка и суво грозје. Ова е рецепт кој со гордост ќе им го покажете на своите пријатели.

ЗА РЕЦЕПТОТ

Порции: 12 порции

Време за подготовка: 10 минути

Време за печење: 30 минути

СОСТОЈКИ

  • 1 блок лиснато тесто
  • 2 јаболка 
  • 50 g./1/2 шоља кафеав шеќер
  • 50 g./1/2 шоља суво грозје
  • 1 лажичка цимет
  • 1 лажичка мускатно оревче
  • 1 лажица лимонов сок (~сок од пола лимон) 
  • 1 јајце за премачкување

НАСОКИ ЗА ПОДГОТОВКА

  • Загрејте ја рерната на 200C/400F
  • За да го подготвите филот едноставно исечете ги јаболката на мали залачиња, потоа измешајте ги со шеќерот, сувото грозје, циметот и мускатното оревче.
  • Поделете го блокот лиснато тесто на три еднакви дела. Исечете ги надворешните делови на тенки ленти (околу 2см широки)
  • Истурете го филот на средината и полека преплетувајте ги надворешните ленти врз филот.
  • Штом ќе ја формирате питата, премачкајте ја со изматено јајце и печете околу 30 минути.

За повеќе детали како да го подготвите овој рецепт погледнете го видеото подолу.

Напишете коментар

Close Menu