Леб со цимет

Леб со цимет

Мек, сладок и преубав! Овој леб со цимет е еден од оние рецепти кои би сакале да ги имаме свежо печени во нашата кујна секој ден, кога само би било возможно. Не само што е превкусен за јадење, туку и целиот дом ќе ви мириса преубаво.

ЗА РЕЦЕПТОТ

Порции: 12 порции

Време за подготовка: 10 минути

Време за стасување: 1 час и 20 минути

Време за печење: 30 минути

СОСТОЈКИ

За тестото:

  • 420 g./ 3 1/2 шољи сенаменско брашно
  • 75 g./ 1/3 шоља шеќер 
  • 80 ml./1/3 шоља топла вода
  • 120 ml./1/2 шоља млеко
  • ~50g./1/4 шоља стопен путер

 

  • 1 јајце на собна температура
  • 15 g./1 лажица шеќер
  • 7 g. квасец / 1 кесичка 
  • 1 лажичка сол

За филот: 

  • 100 g./1/2 шоља кафеав шеќер
  • 50 g./1/4 шоља бел шеќер
  • 1 лажица цимет
  • 100 g./1/2 шоља путер

НАСОКИ ЗА ПОДГОТОВКА

  • Започнете со активирање на квасецот во топла вода и една лажица шеќер.
  • Штом е спремен квасецот додадете го во голем сад заедно со млекото, путерот, јајцето, солта и шеќерот.
  • Измешајте за да се соединат сите состојки, а потоа мешајќи со миксер додавате го брашното на три дела. Штом додадете еден дел од брашното, мешајте додека не се соедини пред да додадете друг дел. 
  • Кога ќе го додадете целосно брашното мешајте со миксер уште 5-10 минути, односно додека не добиете меко и еластично тесто. 
  • Ставете го тестото во сад премачкан со масло, свртете го некоколку пати тестото за да биде и тоа премачкано од сите страни, а потоа покријте со пластична фолија и оставете да стаса на топло место околу еден час. 
  • Во меѓувреме подготовете го филот со едноставно мешање на сите состојки. 
  • Штом тестото е добро стасано, префрлете го на набрашнета површина.
  • Истегнете го тестото во правоаголна форма. Може да користите сукало, но јас едноставно го истегнав со рака. 
  • Врз тестото измачкајте го филот од цимет и шеќер, оставајќи околу 2см на секоја страна ненамачкани. 
  • Почнете да го виткате тестото во форма на ролат. Штом добиете една долга форма, пресечете ја на половина со нож. 
  • Виткајте ги едната и другата половина од ролатот, поставувајќи ја пресечената страна нагоре. Штом дојдете до крајот, краевите на двете половини притиснете ги еден во друг и подвиткајте ги под оформениот леб. 
  • Префрлете го лебот во калап за печење леб кој добро сте го намрсиле со путер. Оставете повторно да стасува околу 20 минути. Во меѓувреме загрејте ја рерната на 180С.
  • Штом стаса, печете го лебот околу 30-тина минути.

За повеќе детали како да го подготвите овој рецепт, погледнете го видеото подолу. 

Напишете коментар

Close Menu