Хумус со печена тиква

Хумус со печена тиква

Не сите закуски се толку здрави и вкусни како овој хумус со печена тиква. Одличен избор за здрава ужина, лесно за подготовка, нема шанси да го утнете рецептот, а може да се користи на многу начини.

ЗА РЕЦЕПТОТ

Порции: 10 порции

Време за подготовка: 3 минути

Време за печење: 30 минути

СОСТОЈКИ

  • околу 400g. свежа тиква
  • малку ким
  • малку семе од сенф
  • малку цимет
  • 1 лажичка црвена пиперка
  • 1 шоља варен наут
  • 1 лажица тахини/паста од сусам
  • 2 лажици лимонов сок (околу 1 лимон)
  • 1 чешнелук
  • 1 лажица маслиново масло
  • сол и бибер по вкус

НАСОКИ ЗА ПОДГОТОВКА

  • Подготовката на овој хумус е многу едноставна. Започнете со подготовка на тиквата, исечкајте ја на мали делчиња за побрзо да се испече, попрскајте со сите зачини (ким, семе од сенф, цимет и црвена пиперка) и печете ја околу половина час на 200С во загреана рерна. 
  • Штом се испече изблендирајте една шоља од тиквата (одприлика половина од испеченото количество) со останатите состојки во процесор за храна. 
  • За да ја добиете посакуваната конзистенција додавајте наут или вода. Послужете со останатата печена тиква. Уживајте!

За повеќе детали како да го подготвите овој рецепт, погледнете го видеото подолу.

Напишете коментар

Close Menu