Чоколадни колачиња

Чоколадни колачиња

Овие колачиња се толку лесни и вкусни, цврсти однадвор, а меки одвнатре. Јас ги викам уживање во секојдневието, бидејќи можат секој обичен ден да го направат малку поубав!

ЗА РЕЦЕПТОТ

Порции: 30-35 колачиња

Време за подготовка: 10 минути

Време за ладење: 45 минути

Време за печење: 15 минути

СОСТОЈКИ

  • 360 g./3 шољи сенаменско брашно
  • 30 g./1/4 шоља какао
  • 200 g. чоколадо
  • 90 g. путер
  • 3 јајца (на собна температура)
  • 50 g./1/2 шоља шеќер во прав, плус 100 g. за однадвор
  • 1 лажичка ванила
  • 1 лажичка пециво
  • малку сол

НАСОКИ ЗА ПОДГОТОВКА

  • Пресејте го брашното, какаото, пецивото и солта во еден сад.
  • Во друг сад поставен врз тенџере со топла вода, растопете ги чоколадото и путерот, мешајќи често
  • Тргнете го садот од оган и додадете ванила и шеќер. Мешајте за да се растопат.
  • Додадете ги јајцата едно по едно, матејќи со миксер после секое јајце. 
  • Внимателно со шпатула додавајте ја мешавината со брашното, додека не се соединат.
  • Покријте и оставете да се олади смесата во фрижидер околу 45 минути.
  • Загрејте ја рерната на 160С. Намрсете два големи плеха за печење. Со мала лажичка земете дел од изладената смеса, тркалајте ја низ дланките за да формирате топче, а потоа топчето прпелкајте го во шеќерот во прав, додека не биде добро прекриено со шеќер од сите страни. 
  • Наредете ги така подготвените топчиња на плехот, на растојание околу 5см едно од друго. 
  • Печете околу 15 минути или додека не почувствувате дека површината на колачињата станала малку тврда на допир.
  • Оставете да се изладат неколку минути.

За повеќе детали како да го подготвите овој рецепт, погледнете го видеото подолу.

Напишете коментар

Close Menu