Чоколадна торта со цвекло

Чоколадна торта со цвекло

Чоколадото и цвеклото едноставно се комбинација која функционира изненадувачки добро. Добиваме торта која е лесна, сочна и навистина вкусна. Како десерт без глутен, таа е прекрасно откритие во светот на тортите и слатките.

ЗА РЕЦЕПТОТ

Порции: 16 порции

Време на подготовка: 15 минути

Време на печење: 45 минути

СОСТОЈКИ

За тортата:

  • 200 g. чоколадо
  • 250 g. свежо рендано цвекло
  • 3 големи јајца
  • 100 g. мелени бадеми
  • 120 g. шечер во прав
  • 1 лажичка пециво
  • 1 лажица какао

За декорација: 

  • 200 ml. крем 
  • 200 g. чоколадо
  • парче путер
  • 1 лажичка ванилин шеќер
  • неколку искршени бадеми

НАЧИН НА ПОДГОТОВКА

  • Загрејте ја рерната на 180 C/365F
  • Стопете го чоколадото и додадете го цвеклото во него. 
  • Мешајте кратко и додадете ги жолчките и останатите суви состојки во смесата (бадеми, шеќер, пециво, какао)
  • Измешајте додека сите состојки не се соединат.
  • Во рист сад, изматете ги белките додека не добиете цврсти врвови.
  • Внимателно со шпатула додадете ги белките во смесата од останатите состојки.
  • За да ја подготвите тепсијата за печење, намрсете ја, посипете брашно и прекријте со хартија за печење. На тој начин многу лесно ќе можете да ја одлепите тортата од дното.
  • Претурете ја смесата во подготвена тепсија. Мојата е со големина од 22см.
  • Печете околу 45 минути.
  • Во меѓувреме подгответе го преливот мешајќи крем и чоколадо во сад на пареа, додека чоколадото не се растопи. 
  • Потоа тргнете го садот од пареа и оставете го настрана, мешајќи од време на време.
  • Додадете го путерот и ванилата.
  • Штом се испече, оставете ја тортата да олади малку, потурете ја со преливот и размачкајте го низ целата торта. 
  • Декорирајте со бадеми.
  • Оставете тортата малку да олади пред да ја пресечите и послужите. Може да се служи и топла и ладна. 

За повеќе детали како да го подготвите овој рецепт, погледнете го видеото подолу. 

Напишете коментар

Close Menu